Informacje ogólne
  • Większość moli spożywczych jest dość mała (rozpiętość ich skrzydeł wynosi około 1,27 cm)
  • Aby rozpoznać zanieczyszczoną żywność, sprawdź, czy nie ma w niej sieci pozostawionych przez jedzące ją larwy – widoczne będą w niej także dorosłe mole
  • Przed znalezieniem zanieczyszczonej żywności widoczne będą często mole przemykające przez kuchnię lub spiżarnię.
Gdzie żyją
  • Będą one często zanieczyszczały przechowywaną żywność (nazywa się je często molami spożywczymi lub spiżarnianymi)
Czego chcą od Ciebie
  • Mole mogą przedostać się do wnętrza, aby żywić się jedzeniem, jednak najczęściej są one przynoszone do domu wraz z żywnością, która jest już nimi zanieczyszczona
  • Ich ulubione jedzenie to ryż, ziarna, mąka, przyprawy, płatki, kasza, ciasta w proszku oraz karma dla zwierząt
Dlaczego stanowią problem
  • Mole jedzą i zanieczyszczają duże ilości jedzenia przechowywane w spiżarni
  • Niektóre mole stanowią duży problem dla rolników w pewnych miejscach, w których magazynuje się surowe ziarna
Wskazówki i podpowiedzi
  • Odkurzaj półki i szafy wykorzystywane do przechowywania żywności, aby usuwać z nich luźne materiały/rozlane substancje
  • Przechowuj żywność w szczelnie zamkniętych pojemnikach
  • Regularnie sprawdzaj całe jedzenie, które jest podatne na zanieczyszczenie molami i wyrzucaj je w przypadku wykrycia ich obecności

Rozmiar

Ćma size bar

Od 0,64 do 0,95 cm długości; rozpiętość skrzydeł od 1,27 do 1,92 cm

Kolor

Często błędnie uważany za

Poniższe robaki pasują do Twojego opisu